Ο Διαδραστικός Άτλαντας είναι μέρος του ερευνητικού προγράμματος HUMANcITY, που υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με την υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ).
Ο Διαδραστικός Άτλαντας οπτικοποιεί και παρουσιάζει μια χαρτογράφηση του «ανθρωπιστικού τοπίου» της Λέσβου κατά τη διάρκεια της περιόδου 2019-2022.
Στον Άτλαντα κατηγοριοποιούνται και καταχωρούνται οι γεωγραφικές θέσεις της ανθρωπιστικής παρουσίας στο νησί, όπως οι καταυλισμοί, οι χώροι δραστηριοτήτων και προσφερόμενων υπηρεσιών,
όπως και οι άλλοι χώροι ενδιαφέροντος (για περισσότερες πληροφορίες για τις κατηγορίες καταχωρήσεων βλέπε τον Οδηγό Χρήσης). Επιπλέον, καταχωρούνται και άλλα στοιχεία σχετικά με το προσφυγικό-μεταναστευτικό φαινόμενο στο νησί, όπως στοιχεία για τους ανθρωπιστικούς δρώντες που είχαν ενεργή παρουσία κατά την ερευνητική περίοδο,
στοιχεία για τον πληθυσμό των αιτούντων/τούσων άσυλο, για τους θανάτους στη θάλασσα και για χώρους διαμαρτυρίας, διαμάχης και σύγκρουσης.
Τα δεδομένα που παρουσιάζονται στον Διαδραστικό Άτλαντα συλλέχθηκαν χρησιμοποιώντας μεικτή μεθοδολογία που συνδυάζει τη χρήση ενός ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου με τη διαδικτυακή έρευνα στις ιστοσελίδες και τις σελίδες στα κοινωνικά δίκτυα που διατηρούν οι διάφορες οργανώσεις και οι αρχές, αλλά και έρευνα πεδίου που πραγματοποιήθηκε σε διαφορετικές χρονικές στιγμές την περίοδο 2020-2022.
Δείτε παρακάτω μία λίστα των κύριων ιστοσελίδων και βάσεων δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν:
- Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου
- Πύλη Δεδομένων της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ
- Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Πληροφοριών, (ReliefWeb) του
Συντονιστικού Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ
- Πύλη Μεταναστευτικών Δεδομένων, που αναπτύχθηκε από το
Κέντρο Ανάλυσης Μεταναστευτικών Δεδομένων του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ)
- Το πρόγραμμα Καταγραφής Θανάτων και Αγνοουμένων του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ)
Η κύρια ερευνητική περίοδος του προγράμματος HUMANcITY ήταν μεταξύ του καλοκαιριού του 2020 και του καλοκαιριού του 2022. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζονται καταχωρίσεις και σε προηγούμενα έτη, ξεκινώντας από το 2015 και την αρχή της «μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης» στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Αυτό συμβαίνει γιατί ο Άτλαντας είναι ένα εγχείρημα που φιλοδοξεί να καλύψει μια ευρύτερη χρονική περίοδο μέσα από τη συνεργασία με το Παρατηρητήριο της Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Κρίσης στο Αιγαίο. Οπότε, ο Άτλαντας είναι ένα συνεχιζόμενο ερευνητικό εγχείρημα και νέες καταχωρήσεις θα προστίθενται και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος HUMANcITY.
Οι παραπάνω μπάρες αντιστοιχούν στις πέντε κατηγορίες καταχωρίσεων στον Άτλαντα.
Μετακινώντας το αριστερό και δεξί κουμπί της κάθε μπάρας, ο χρήστης μπορεί να εμφανίσει στον χάρτη τις καταχωρίσεις των επιλεγμένων κατηγοριών για τα επιλεγμένα χρονικά διαστήματα.
Στην δεξιά πλευρά της σελίδας, επιλέξτε τις κατηγορίες καταχωρίσεων για να εμφανίσετε καταχωρίσεις για ολόκληρη την περίοδο που καταγράφεται στον Άτλαντα (2015-2022)
Κάτω από τις κατηγορίες καταχωρήσεων επιλέξτε «Λέσβος» για να δείτε όλο το νησί ή «Μυτιλήνη» για να εστιάσετε στην περιοχή της πρωτεύουσας Μυτιλήνης.
Στην αριστερή πλευρά της σελίδας, επιλέξτε την μπάρα που αντιστοιχεί σε κάθε κατηγορία για να εμφανίσετε τις καταχωρίσεις για επιλεγμένες χρονικές περιόδους.
Κατηγορίες καταχωρήσεων: Στον Άτλαντα παρουσιάζονται πέντε διαφορετικές κατηγορίες καταχωρήσεων.
1. Η κατηγορία Ανθρωπιστικές Δομές περιλαμβάνει τους καταυλισμούς, τους ξενώνες και άλλες τυπικές και άτυπες δομές στέγασης για αιτούντες/τούσες άσυλο στο νησί, που χαρτογραφήθηκαν μέσω έρευνας πεδίου και της μακροχρόνιας εμπειρίας της ερευνητικής ομάδας στη Λέσβο.
2. Η κατηγορία Αφίξεις περιλαμβάνει τα επίσημα νούμερα των θαλάσσιων αφίξεων στη Λέσβο ανά μήνα για την περίοδο 2018-2021. Κάθε δακτύλιος αντιστοιχεί σε ένα μήνα της επιλεγμένης περιόδου.
3. Η κατηγορία Περιστατικά περιλαμβάνει διαφορετικού τύπου περιστατικά, όπως διαδηλώσεις, συγκρούσεις, ναυάγια και άλλα περιστατικά που καταγράφονται μέσω έρευνας πεδίο, μέσω των αναφορών σε τοπικά, εθνικά ή διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και μέσω αναφορών από οργανώσεις που παρακολουθούν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
4. Η κατηγορία Ανθρωπιστικοί Δρώντες περιλαμβάνει τους κρατικούς και δια-κρατικούς φορείς, όπως και τις μη κυβερνητικές/ κερδοσκοπικές οργανώσεις ή άτυπες ομάδες/ συλλογικότητες, που έχουν ενεργή παρουσία στη Λέσβο κατά τη διάρκεια της ερευνητικής περιόδου (2019-2022).
Η πλήρης λίστα των Δρώντων που χαρτογραφήθηκαν είναι διαθέσιμη στον πίνακα.
5. Η κατηγορία Σημεία Ενδιαφέροντος περιλαμβάνει συγκεκριμένα χωρικά σημεία ή περιοχές που έχουν υπάρξει σημαντικά στην διαμόρφωση του «ανθρωπιστικού τοπίου» της Λέσβου.